Khvanchkara Marani

Sierpień 11th, 2009 Wpisane w Nasze wina

marani-khvanchkara

Rodzaj wina: czerwone półsłodkie
Apelacja:Wino Jakościowe (odpowiednik AOC – Appelation d’Origine Controlee)
Odmiany: Alexandreuli 50%, Mujuretuli 50%
Pochodzenie: mikroregion Khvanchkara, Racha
Klimat: umiarkowany, kontynentalny
Gleba: piaszczysto-kamienista

WINIFIKACJA

Bardzo już dojrzałe winogrona zbiera się ręcznie. Po oddzieleniu od szypułek jagody poddaje się fermentacj w stalowych kadziech ze stali nierdzewnej w tem­peraturze 28-30 stopni Celsjusza. Proces jest zatrzymywany poprzez oziębienie, aby zachować w winie naturalną zawartość cukrów i świeżości

DEGUSTACJA

Wino delikatne o barwie rubinowej i eleganckim aromacie dzikiej róży, jeżyn, migdałów i rodzynek. Zachowana równowaga pomiędzy słodyczą, kwasowością i naturalnym aromatem oraz delikatność sprawiają, że wino jest świeże i posiada łagodny bogaty smak.

PODAWNIE

Jako aperitif lub do deserów. Temperatura 8-12 stopni Celsjusza.

Przepraszamy, ale komentarze są obecnie wyłączone.