Alazani Valley

Sierpień 12th, 2009 Wpisane w Nasze wina

alazani-valleyRodzaj wina: białe półsłodkie
Kategoria:Wino Regionalne
Odmiany: Rkatsiteli, Mtsvane
Pochodzenie: Kachetia
Klimat: kontynentalny, umiarkowany

WINIFIKACJA

Najdolrzajsze owoce zbierane są ręcznie. Po oddzieleniu od szypułek jagody są delikatnie tłoczone w prasie pneumatycznej. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 15-17 °C w kadziach ze stali nierdzewnej trwa przez 3 tygodnie. Dla zachowania naturalnej zawartości cukru i świeżości proces fermentacji jest zatrzymywany poprzez oziębienie.

DEGUSTACJA

Alazani Valley to wino o barwie słomkowej. Delikatny aromat melona i pigwy. W smaku świeże i harmonijne

PODAWNIE

polecane jako aperitif lub do deserów w temperaturze 8-10 °C

Przepraszamy, ale komentarze są obecnie wyłączone.